Wednesday, December 26, 2012

Tuesday, November 27, 2012

Happy 8th Birthday to my Nurain Najihah......


Sambut Birthday kat Kg,........

HAPPY 8th BIRTHDAY ADIK!!!!!!



Today is her very special day!!!!! Walaupun Adik berada di Kg...... Ibu tetap nak mengabadikan HARI TERISTIMEWA ADIK yg genap 8 tahun...... Yeahhh dah besar anak IBU seorang nih........ Ibu doakan semuga anak IBU senantiasa beroleh kejayaan dunia dan akhirat........ 

IBU sentiasa doakan agar Allah s.w.t. sentiasa memberikan ADIK kesihatan yg baik dan kejayaan dalam pelajaran dan bahagia dunia dan akhirat ***** (EMO tol hari ini sebab anak tersayang takde di sisi semasa HARI LAHIRNYA......Huwaaaaaa!!!!!!!)


Sedang aku menaip POST ini, Najihah tengah seronok kat Kg. dengan COUSIN and sista....... How HAPPY she is today...... Pagi2 aku dah tepon sbb nak jadik orang pertama WISH dia......... Sebab since last week dia nangis takut aku lupa HARIJADI dia....... Sedih sebab aku tak balik KG. last wiken..... Babah ada keja penting...SOO kami tak dapat nak balik........ Mula laa aku cakap dalam TELEPON nangis tersedu-sedu. Sapa yg tak sayang anak oitttt..... 

Masih teringat saat-saat melahirkan ADIK ke dunia...... Ehhh dah laa aku tak nak EMO lagik.......

Sabar ekk SAYANG...... Wiken nih IBU balik..... Kita sambut kat Kg, and of course IBU janji PARTY yg sangat HAPPENING......... Tapi utk kita whole family + family Kg. ajer laa,,,,, Besides ADIK, kita pun nak sambut Birthday NOVEMBER and DECEMBER Girls n BOY........

Sooo utk Ayin, Sofia, Jihah and also MAK.......... Cuma MAK ajer nanti birthday jatuh pada 1 Dec....while the rest mmg dalam bulan NOV..... Excluded Babah and ME........ (Psst : For me kena laa SPESEL skitt OCCAY? Dah dah tak payah sambut..... Malu laa sbb I dah TUA KERTU!)

Tengah fikir nak wat kek apa nih...... Utk Jihah, nak wat CHOC MOIST CAKE (tadi dah SMS mintak buat KEK nih) and the rest I nak cuba wat resipi baru - RED VELVET CAKE....... In Sha Allah!!!!! Semuga menjadik laa....... Dah study nih semua resipi kat website....... Tolonglah jadik nanti!!!!

Menu plak - BBQ Party kot..... Kalo waktu LUNCH, kena tambah NASI AYAM..... Hmmm amacam?????? It's a MUST MENU : LAMB....... sedap tak ingat!!!!!

Semuga BIRTHDAY BASH PARTY kali nih berjaya seperti di rancangkan!!!!!!


Oittt IBU yg tak sabar nak watkan SPECIAL PARTY utk anakku tersayang!!!!!!!




Thursday, November 22, 2012

How I missed them sooo MUCH!!!!!

Ibu rindu korang....huk huk huk...... Cepat laa balik sini...... 



Dah hampir 2 minggu my 3 little princess enjoy sakan di Kg. Di layan seperti anak raja di Kg. oleh Atuk dan Nenek........... Macam dah tak nak balik sini...... Kalo telefon Babah dan Ibu sekalipun, asyik mintak TOP-UP ajer....... Or bagi tau susu PEDIASURE Baby dah abis......... Yang lain tuh cuma tanya kat Ibu dan Babah ada pegi mana2 tak jalan2 & tak bawak mereka sekali???????

Hmmm mula2 kena tinggal kat Kg. ajer rasa RINDU..... Sekarang nih takde dah..... Seronok dapat main puas2...... kayuh basikal, memancing kat kolam ikan ATUK dan macam2 lagik laa......... Baby pun sama yg dulu tido tak boleh berpisah dengan Babah...... Sekarang nih kami tido, Ibu dan Babah yg rindu kat dorang......Huhuhuhuhu


Tima kasih Atuk dan Nenek Kg. sebab jaga anak2 kami....... Terlebih makan kot.... Sebab kat Kg. mewah dengan makanan..... Cakap ajer nak makan apa.... Nanti ATUK beli........ Or ATUK bawak cucu ramai2 tuh pegi SARAP kat warung Kg........ 


Selasa depan nanti Birthday ADIK...... Dah pesan kat IBU jangan lupa HARIJADI ADIK..... Jatuh pada 27 November 2012....... Dah mintak nak sambut kat HOTEL..... Mak aiii sangatlah demanding...... And dah pesan suruh buat KEK...... Nak sambut ngan kawan2 kat Kg...... Apa2 saja ajer laa....... Ibu akan buatkan!!!!!!!


Ibu dan Babah sangat bosan duduk rumah...... Balik keja pandang sesama sendiri...... Rumah pun dah jadik tunggang langgang....... MOOD takde laa katakan!!!!!! Tengok TV samapi pening kepala....... Nak jalan2 pun cam takde MAKNA...... Anak2 takde di sisi.........


Camni laa tiap2 kali CUTI SEKOLAH....... Nanti next month pulak anak2ku nak menginap di rumah ATUK dan NENEK FLAT plak...... Hihihihihihihi.

Berjalan-jalan di Pantai Punggur with their cousin.......Sofeya and Ilyana...... Thanks Kak My and Abg Baharom sbb bawak princess jalan2......


Monday, November 19, 2012

Happy Birthday to my dear LOVE ...

Home Made Carrot Cake with Cream Cheese Frosting especially for his Birthday Bash.........
Selepas sessi memotong kek, kami makan2 kat @Grills Cafe & Restaurant


Yelah......Lambat nak hupdate kan pasal POST nih kat BLOG yg dah terbiar lama nih....... Banyak lagik POST yg masih terdampar dan telah di abaikan sekian lama........ Entah laa sejak sekian lama nih, MOOD utk menulis kat BLOG nih cam dah pudar skit...... Dek kekangan masa dan banyak lagik benda2 penting yg harus di dahulukan.....hehehehehehehe memang alasan yg tak dapat di terima...... Senang citer..... Aku memang MALAS nak hupdate pape kat BLOG nih......


Tapi kesian lak asyik terabai sooo sementara ada masa yg terluang nih......... Aku nak citer laa pasal BIRTHDAY CELEBRATION utk my dearie LOVE...... Sapa lagik selain anak2...tentulah my HUSBEN tersayang........


Sambutan Birthday yg di buat dan di rancang bersama-sama anak2....... Tak laa SUPRISE mana pun.......Sebab Birthday BOY dah tau laa apa yg kami nak rancangkan utk HARI ISTIMEWA Babah.....Hmmmmm lagipun Babah tak suka sangat ngan SUPRISE....... Sakit jantung katanya...hahahahahaha memang laa tak HAPPENING...... But because on 7 NOVEMBER 2012 was his very special day, kami nak laa buat dia rasa teristimewa pada hari tuh....Terasa di hargai sebagai "THE BEST BABAH & THE BEST HUSBAND" in the world............


Ibu dah awal2 lagik nak buatkan KEK HARIJADI....... inipun request yg 2 tahun yg lalu barulah dapat ditunaikan permintaannya...... At least IBU dah tunaikan JANJI....Perghh terasa lega dan bersalah selama 2 tahun itu dah di leraikan...... So malam tuh, lepas potong kek & makan kek, kami keluar laa anak beranak makan di restoran WESTERN FOOD kat depan rumah ajer.......... Ada laa satu CAFE nih yg baru bukak.......So why not we try.......... For food lovers yg suka konsep ala2 FINE DINING....... This is d place..... Memang sedap dan harga berpatutan....... Makanan sedap dan presentation pun cantik2.........


To my dear LOVE...... HAPPY 37th BIRTHDAY....... We, IBU, KAKAK, ADIK and BABY will love u forever!!!!!! Semuga Allah S.W.T. memanjangkan usia, mengurniakan kesihatan yg baik & semuga cita2 Babah akan tercapai!!!!!!
Muahhhhhh!!!!!!

Sunday, November 11, 2012

It's a school holiday...... Yippee!!!!I

I will miss her soo much!!!!




Dear olls..... I'm back.....Curik2 tulis BLOG...... Mood cuti dah wei....Apsal laa aku keja kan? Pasal cuti dah nak abis........ And during this school holiday, dah ada macam2 plan dah nih....... Mau aku amik UNPAID karang.......


Today, bermula lah cuti akhir tahun 2012....... Maka, bermulalah jugak REHAT utk Ibu Ibu kat luar sana..... And for me too!!! Take a break uolss.....Perghh no more routine schedule every morning..... And no more rushing here and there....... It's time to relax.......Mula laa mencarik carik tempat utk pergi bercuti-cuti.......


As I'm writing this, my 3 angels sekarang berada di rumah nenek @ Danau Kota. Sibuk merancang jadual bercuti-cuti mereka.... Especially Kakak n Adik........ Sibuk fikir camana nak habiskan cuti sekolah...... Dah siap plan nak duk mana n pergi mana nanti....... Tanpa berasa sedih nak meninggalkan IBU dan BABAH berdua nih di rumah...... Mula laa kami MATI KUTU nanti......Uhuk uhuk..... 
Sampai ati korang kan?


Baby plak as long her 2 sista ada, then should be no problem for her..... Dia pun dah sibuk nak ikut Kakak n Adik ke sana ke mari........ Dia kata dia tak kisah kalo malam2 Abah n Ibu takde ...... Sebab Kakak n Adik ada..... Ke mana-mana mesti bertiga-tiga..... Mula laa Me and Babah sudah terasa di pinggirkan terus!!!!!! Huhuhuhuhuhu......... So tomorrow, kami  nak balik Kg....... Dorang plan nak duk ngan Atuk n Nenek Kg. sampai laa end of the month..... Dorang kata nak tuisyen BI n Maths kat Kg. nanti........ Nanti Ibu dan Babah cuma datang tengok time wiken ajer........Atuk dah mula sibuk call tanya bila nak anta........ Huh tension betul Ibu dia....... Nanti mula laa kehidupanku yg sunyi tanpa kedengaran bunyi bising dan jeritan anak2 bergaduh-gaduh....... U guys said that HAPPY? No cos we disagree.... Sebab 1 minggu or 2 minggu mungkin OK kot..... Dah lama2 tuh aku nie mula laa jadik BENGONG........ Memang laa rasa life cam HONEYMOON couple...But seriously aku boleh jadik GILER bila my kiddos not around ME....... Macam apa2 yang kita buat NOT MEANINGFUL......


But if u think at positive side, it's good jugak for my kids..... At least they can spend more time and get close with my MIL and FIL........ Dah namanya duk di bandar, biar laa mereka merasa kehidupan di Kg. and kenal itu ini..... Nih karang tanya kat aku 'PARANG' tuh camana rupanya..... Mak Aiii cian gak tak kenal rupa Parang kan????? It's OK laa berkorban skit utk anak2.....Nanti every Friday, after work.... Me n Babah plan nak balik Kg. naik BAS.....Jumpa anak2...... Then Ahad balik KL semula........ Dah lama ko tak merasa naik PUBLIC TRANSPORT.....sekali sekala SYOK kan weii........


Hmmm tengah berfikir nih nak bawa anak2 ke mana CUTI SEKOLAH nih....... Nak bagi hadiah gak sebab pandai belajar...... Alhamdulillah, they did WELL in exam at both ...... Congratulations dear GIRLS sebab scored A's in every subject and also both of them dapat NO. 2 sekolah KAFA....... 
Terus dan terus berusaha!!!!! 

 Sekarang nih tengah nak start shopping utk sekolah next year.... Tak moo terlambat lagik nanti takde saiz baju dan tudung........ Ohh next year adik start pakai baju baru pengawas.... Yang lama kena simpan dlm gobok jerk laa.........


Sooo, pesan IBU dan Babah.... Cuti cuti gak tapi belajar still kena ulangkaji kay.....

Monday, October 8, 2012

It's Our Annual Training...... PART 2

   
Island Nite Dinner and another outdoor activities
Running Man..........

Our team - OCEAN BLUE



Meh ler aku sambung balik stori mori pasal our company annual training...... Tis year, xtvt mmg laa teramat packed sebab sampai malam......Started around 10am until 11pm..... Just take a break for lunch and tea time only while the rest, kena laa kan complete overall training...... It's 70 and 30 outdoor and indoor training...... Very tired and mengah koo kena berlari-lari....hihihihihihihihihi


Overall, memang sangat ENJOY and REFRESH bila balik semula bekerja.....hihihihihihi....... Sampai sekarang tak abis2 lagik bercerita pasal training nih....... Most importantly, FOOD ARE AWESOME.....and MARVELOUS....... That place OMG memang teramat cantik......RIleks and wonderful service and view sangat hijau dan nyaman!!!!

Hampir setiap kali short break mesti lepas tuh makan...makan...makan...... And rugi kalo tak makan...... While my family - kids and Babah dah penat rileks kat log house (kami amik yg triple room - nnt laa bila FREE aku hupload gambar)...then dah puas mandi swimming pool....dah puas jalan2 kat Melaka..... and IBU still tak abis training......huhuhuhuhuhuhu


Kali nih team aku kami beri nama "OCEAN BLUE".......sesuai dengan our team colour...BLUE...... And ada laa seekor kumbang ajer yg menyeri taman..... Yelah dah hampir 97 percent staff adalah pompuan....Nasib baik ada lelaki seorang which is my Executive Director........ We having lots of fun....... Even though tak menang.....But we overall we contribute almost most of the monies to the company.....And we 200 percent achieved our company target....... Before , in the contract, we only budget around RM1.2Mil....... But overall result, we have achieved RM2.28MIL.....


Thanks to Minda Work and Encik Fauzan who handling this training.......It's been a great training with lots of learning which has improved our personal skills...... Insya Allah, next year, kaload a lagik.....Kami pergi lagik........YEAHHHHH

Friday, October 5, 2012

It's our Annual Training 2012........ PART 1

Philea Resort Hotel & Spa Melaka........ 
Outdoor Training Programmes - It's FUN & ENJOYABLE......
Fun in the sun..... wet n wild........


Last week, setelah bertungkus lumus selama 3 bulan for this training, at last, Congratulations to everyone who had attended this annually training......... And for me, memang aku rasa lega dan tersenyum lebar sbb segala yg di rancang berjalan dengan lancar & jayanya!!!!!!! So for this year, Management has decided to let all staff participated in "PERSONAL SKILLS & DEVELOPMENT TRAINING 2012".......

Cam aku bagi tau kat FB, we olls pegi PHILEA RESORT HOTEL & SPA on 29 Sept to 30 Sept 2012. It's 2D1N programmes..... Sambil berkursus, dapat laa menikmati suasana dan resort yg teramat cantik nih.....Hmmm 5 Star Resort...... Macam tak mo balik ajer.....Kali nih aku angkut anak2 sekali pergi.....Memandangkan Nazihah punya birthday pada 30 September, we olls nak celebrate kat PHILEA.......yippeee!!!!!!

Nanti laa aku citer lagik...... Most of the staff nih almost 97% budak pompuan yg masih freshies and muda2 belaka. Cuma aku ajer yg agak kertu....Tapi takpe kan bila di kelilingi oleh budak2 muda, hati pun terasa MUDA REMAJA.....Hihihihihihihi.... Sakit satu badan berlari-lari dan kejar mengejar masih lagik tak hilang.... Tapi aku mmg enjoy bangat........ At least dapat gak HOLIDAY.......



Tuesday, October 2, 2012

She is 4..... Happy Bestday my sweetie Lil Zihah





Happy 4th Birthday - It's our Girls Day Out...

My Lil Nazihah turns 4 on 30 September 2012.

On that day, Me and family were at Philea Resort, Hotel & Spa.....Since company punya Annual Training jatuh on her special day, so we decided that better bawak birthday girl & budak2 sekali pergi bercuti.... Dorang bercuti laa but aku kena pegi Training...... She is soo happy and enjoy d holiday very much.... Especially berenang-renang sampai tak nak balik kat swimming pool yg sangat cantik....Wohahahaha.....  Aku sangat jeles sbb tak dapat terjun kat dlm swimming pool yg amat cantik dan sangat suam2 airnya.....Huhuhuhuhu. Insya Allah, next time jika rezeki lebih.....kita pegi lagik k.

Babah jadik penjaga dan penunggu bebudak kat swimming pool..... Aku lak kena laa positive and committed kat training kan? That's was her special day ended up with happy and enjoyable moments....She's HAPPY and I'm happy too.... Thanks to Management Company sbb bawak kami datang sini. I tell u that I reccomended this place for honeymoon.... Superb and the best 5-STAR Resort.

Balik jerk from Philea, esoknya that little girl dah wat perangai tak mo pegi kindie.... Sibuk nak beli kek and party pack sbb nak sambut kat kindie with her close frens and teachers.... Hmmm memang laa MOOD dia cmni evertime balik holiday....Soo dengan badan yg sakit dan lenguh2 di sebabkan berlari semasa xtvt RUNNING MAN - u know that popular Korean Games kt TV tuh, aku turutkan laa hajat TUAN PUTERI nih...... Nak pegi Alamanda sbb nak beli barang2 for her birthday party.....


Occay....I'm on leave on that day. Lepas anta Kakak n Adik pegi sekolah petang, just me and Zihah pegi Putrajaya utk ke Alamanda....(nak di jadikan citer cmna laa aku blh tersesat jalan lak kan smp ke Dengkil......takut giler masa tuh sbb lalu jalan lama yg banyak kelapa sawit...nasib baik Zihah tido dlm keta)....Alamatnya, sebab takut tersesat jaub maka aku patah balik and terus carik jalan yg aku dah biasa pegi Putrajaya........ Konon2 nk laa jadik adventerous skitt.....takpe sesat jalan nanti jadik terror kan???? Hihihihihihi.... apa daa dh 3 tahun duk sini pun boleh sesat lagik......


Sampai ajer kat Alamanda, nak makan ais krim MC D dulu....soo okay laa kita makan ais krim MC D ..... Mula2 dia cam nak makan Tutti Frutti tapi aku dah bosan laa pulak.... Kalo korang nak tau, kat BBB, just name it.....AIS KRIM FRUYO apa yg takde kat Bangi???? Snogurt, Tutti Frutti, Your Gurt, Yogen Fruz.... semua ada berdekatan kat rumah..... Bankrup Ibu asyik kena beli ajer cmni...... Soo layankan ajer Bday Girl nak makan Green & White Sundae Cone..... Tengok laa muka comot dia kat Insta Gram yg aku upload kat FB....... 


Finally, setelah berpenat lelah dan bergumbira bersama-sama, it's time to go back...... We had a GREAT TIME together.....


Tak sangka anak kecik IBU dah besar.....Dah 4 tahun laa dia...... 4 tahun jugak laa menyebabkan dia sangat MANJA........Dah terlebih MANJA kan...... Anyway, to my dearest BABY..... U always be our BABY sampai bila2....... Malu Zihah bila aku panggil dia BABY kat kindie..... "Jangan panggil Baby...Panggil Nazihah kat school".......Hihihihihi ooo tapi kat rumah still bahasakan diri dia BABY!!!!!

Insya Allah aku nak download gambar2 birthday party Baby ngan kawan2 kat sekolah...... Kek HELLO KITTY and goodies bag DISNEY PRINCESS..... Her wish list dah tertunai on her ver SPECIAL DAY this year.


HAPPY 4th BIRTHDAY to NURAIN NAZIHAH!!!!!! 



We always LUV U AS OUR LITTLE BABY FOREVER AND EVER........


Thursday, September 6, 2012

It's our 10th Anniversary........

Lil Zihah kissed her Babah....... Sangat MANJA tahap gaban!!!



Dear all, 

IT'S OUR 10TH WEDDING ANNIVERSARY !!!!!
Hari ini, 7 September 2012 merupakan tarikh yg sangat bermakna dalam hidupku.....


Tarikh nih laa kami di ijab kabulkan sebagai suami isteri.....
Tarikh keramat laa kiranya kan. It's our WEDDING ANNIVERSARY............Just can't believe it..... Tak sangka dah 10 tahun kami melayari alam perkahwinan........Apa yang penting kami sangat bahagia........ Aku berdoa semuga hubungan ini berkekalan hingga hujung nyawa!


Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi..... sudah 10 tahun masa berlalu dan kami teramat bahagia dengan kehidupan yg Allah kurniakan sekarang. Syukur teramat sangat......
Masih kukuh dan bahagia.... Alhamdulillah, Allah kurniakan kami kehidupan dan rezeki bertambah baik....
Cukup laa apa yg kami perolehi sekarang... Kami tak mahu minta apa2 lagik dan berharap kehidupan kami ini akan kekal hingga akhir hayat......


Ini jugak berkat doa Mak & Abah yg saling tak putus mendoakan kebahagiaan kami hinggalah sekarang ini. Rasanya takde pape lagik yg aku inginkan.... Bagiku, semuanya dah lengkap...... What a wonderful family with 3 precious princess.....SYUKUR paduMU Ya Allah.....


And to Babah :-
Terima kasih sebab selama ini Babah yang bekerja keras mencarik rezeki utk kami....Agar keperluan kami di penuhi.... Sampai terlebih makan dan minum (especially kat IBU), Sediakan Rumah untuk kami berlindung, Menajadik pemimpin dan IMAM kami...Dan jugak jadik HERO kami kat rumah & for everything that u have done for us......  tak dapat nak mentioned kat sini sbb terlampau banyak sangat jasaMU......
But we just want to say that We LOVE U SOOO MUCH!!!!!!!!


And from IBU lak..... 

Nothing much I can say but I'm blessed with happiness and 10th year of wonderful marriage life.... IBU sangat bersyukur dan bahagia sepanjang kita berkahwin....Babah.....U complete me and U my best BUDDY!
And terima kasih kerana 10 tahun Babah melayan karenah IBU yg sangat suka merajuk & kuat tido......Suka dengar cerita merepek IBU bila IBU tengah STRESS...yang akan di ulang hingga berkali-kali kalo Babah tak STOPkan...... Melayan IBU yang suka wat DRAMA SWASTA tanda protes dan MARAH....cam citer HINDUSTAN...... SUKA KUAR JALAN2 tak leh DUK RUMAH..... SUKA JALAN2 & HOLIDAY ngan kawan2 utk hilangkan STRESS.....timasey tengokkan anak2..... And saya sangat bertuah mempunyai SUAMI yg sangat CARING dan sangat RINGAN TULANG......
I LUP U!!!!!


Hanya padamu Ya Allah s.w.t.... Semuga Engkau berkatilah Rumah Tangga kami, Semuga kau kurniakan kami rezeki yang HALAL.....Kurniakan kami anak2 yg engkau redhai....Dan kau hindarkan keluarga kami dari hasad dengki manusia....... Dan semuga engkau selamatkanlah keluarga kami di dunia & akhirat......
AMIN.....


And tonight, we shall celebrate our 10th Anniversary and hopefully bolehlaa Ber CANDLE LIGHT Dinner bersama-sama 3 orang anak dara saya.........

SEKIAN!!!!!


P/S :- Hari nih MOOD saya HAPPY sangat....tak sabar nak balik rumah.....


Tuesday, September 4, 2012

Pesanan USTAZ...soo touching!!!!

Dear all,
Aku posa hari nih....Dalam keadaan mengantuk giler, terbaca e-mail nih kiriman kakakku, Cik Kana......Tenkiu....tetiba mata nih jadik besar.....dah tak mengantuk........ 

Untuk Muhasabah diri.............

Kita ini semuanya sama 
Tiada beza yang tua mahupun yang muda
Jangan menyombong atau takbur sesama manusia
Sekalipun kita berpangkat atau berilmu
Kerana disisi Allah 
Kita semuanya sama 
Kata ustaz
Jangan kita hina orang yang lemah
Yang kurang berada
Mahupun yang kurang paras rupa
Tiada beza yang mengerjakan sawah 
Mahupun yang membina perumahan mewah
Kerana disisi Allah
Kita semuanya sama

Kata ustaz lagi
Jangan kita hina 
Budak kecil yang comot lagi berhingus
Kerana dia tiada dosa
Sedangkan kita
Setiap waktu dan ketika 
Memenuhi hati kita
Dengan titik-titik noda
Dalam tidur, dalam jaga

Akhirnya ustaz berpesan,
Ingatlah!
Kita manusia semuanya adalah sama
Yang membezakan kita 
Hanyalah AMAL dan TAQWA
Biarlah kita kurang dimata manusia
Tetapi tinggi disisi ALLAH

Peliharalah dirimu
Agar tidak dinodai dengan suasana
Sesungguhnya dirimu
Ada harga diri 
Yang tidak ternilai mahalnya 
 
Segalanya UjiaN 
ALLAH menguji KEIKHLASAN bila bersendirian. .. 
ALLAH memberi KEDEWASAAN bila ada masalah... 
ALLAH melatih KESABARAN dalam kesakitan... 
ALLAH tak PERNAH ambil sesuatu yg kita sayang TANPA menggantikan dengan yg lebih baik.... 

SAHABAT SEJATI 
apabila ingin berteman,jgnlah krn KELEBIHANNYA, krn mungkin dgn 1 KELEMAHAN, kau akan MENJAUHINYA. .. 
andai kau ingin BERTEMAN, jgnlah krn KEBAIKANNYA, krn dgn 1 KEBURUKAN, kau akan MEMBENCINYA. .. 
andai kau ingin berteman, jgnlah krn ILMUNYA, krn apabil dia BUNTU, kau akan MEMFITNAHNYA. ... 
andai kau ingin berteman jgnlah krn sifat CERIANYA, krn andai dia MURAM, mungkin kau akn MENJAUHINYA. .. 
Andai kau ingin berteman.... .TERIMALAH dia seadanya kerana dia juga MANUSIA BIASA SEPERTIMU... .
 

 
Moralnya: Kita semua ada kelebihan ada kekurangan… jangan sesekali kita pupuk dalam diri kita sifat suka mencari2 kekurangan, keburukan org lain,  Renunglah diri sendiri…jangan mata kita hanya melihat KOYAK  di kain org lain sedangkan kita lupa kain di badan kita yg mungkin TERKOYAK... Tutuplah Keaiban org lain semoga ALLAH menutup keaiban diri kita.




Monday, August 27, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Memori beraya di rumah Wan Keramat.........

Raya dah nak masuk 9 hari tapi aku baru sempat nak BLOG kan....hihihihi sori kay sbb busy BERAYA and BUSY makan....... Aku rasa badan nih dah naik berkilo-kilo gamaknya..... Seriously...sedey bila jumpa sedara mara mesti dok kata "KAU MAKIN SIHAT SKRG....." or " KENAPA MUKA KO BANYAK JERAWAT?"..... Tension nyer aku.....Tak sudah2 terima kritikan.... Memang laa aku makin GEBU bukannya KURUS...... Huwaaaa sedihnya....


And muka aku dah start ada masalah....Dah tak semulus dulu......Such a waste kan cos aku signed up facial package mahal2 tapi tak berkesan langsung....... Itu laa masalah yg aku alami sekarang nih!!!!! Apa nak wat kan sbb En. Somi beli beras mahal2 bg aku makan...... Sebab dia sayang sangat....hihihihihi. Anyway, aku bahagia.....so lantak laa orang nak cakap as long with my condition now, aku sihat walafiat and di jauhkan dari penyakit merbahaya.... Doakan aku yek.... Nanti laa azam tahun depan aku nk kurus seperti 10 tahun yg lepas...... BOLEH KER???? Hihihihihi.....


Ishhh melalut lak.... Aku nak citer pasal RAYA sebenarnya..... Tahun nih giliran beraya di KL ngan Mak Abah di Danau Kota........ And tahun nie jugak for the 1st time ada orang masjid datang utk TAKBIR RAYA di rumah..... Syukur...... Baru kami dan anak2 merasa kemeriahan RAYA.... Pagi Sabtu yg lepas, sempat laa kami bertungkus lumus masak di rumah...... Babah and anak2 sibuk mengemas dan mencantikkan rumah kami.... Ibu pulak sibuk memasak RENDANG AYAM, SAMBAL GORENG JAWA and NASI IMPIT untuk hidangan RAYA...... Sambil tuh sempat lagik laa buat KEK utk di bawa ke rumah MAK utk RAYA keesokannya...... And sempat gak aku last minutes mencarik tudung utk MATCH ngan BAJU RAYA yg siap last minutes gak..... GERAM pun ada tp nasib baik laa baju tuh siap gak akhirnya......


Hidangan utk TAKBIR RAYA......


Kuih RAYA dh siap seperti yg di rancang.....Alhamdulillah..... dapat gak mencurik masa utk membuat KUIH RAYA....... 

Crystal Ball Cookies......Kuih wajib...


Monday, August 13, 2012

Iftar with ARC family 2012.....

It's time for kids to get ANGPAU Raya....... Masa nie laa Boss ARC nak bagi duit raya. So dun want to miss it.....bebudak tentu suka dapat ADVANCE Duit Raya kan? 


TImasey timasey.... 


Semuga BOSS ARC murah rezeki dan di panjangkan umur! Nak bg tau, Babah dah lama & setia ajer dengan ARC...Nak masuk 10 tahun bekerja......Dia kata dia suka keja kat sana sbb banyak benda dapat belajar...... Alhamdulillah..... Memang laa keja sangat stess and pressure, tp Babah suka dan ikhlas melakukan keja, itu dah cukup HAPPY buat somiku mencarik REZEKI! Syukur......


Back to story..Macam kebiasaan... setiap tahun mesti dorang ajak staff & family menghadiri majlis berbuka puasa bersama-sama. Macam tahun dulu, 2011, kami berbuka puasa di DOUBLE TREE, HILTON tapi tahun nih dapat laa kami merasa berbuka di ROYALE CHULAN HOTEL. So Sabtu lepas, 11 August 2012, sempat laa kami menghadiri majlis berbuka puasa di sana. Mak aii ramainya orang dan sangat meriah!!!!! Meriah sbb ramai orang UMNO menghadiri majlis berbuka.... Kawan aku kata dorang tuh ada mesyuarat kat hotel pasal tuh laa dorang ramai2 buka posa kat sini. Seronok memang seronok sbb meriah dengan orang UMNO ajer laa!!!!

Anak daraku tengah tunggu PRAWN TEMPURA.....Nampak x tudung MERAH????

Memang berlambak and varities of FOOD.... Kambing Golek pun ada! Wah wah my favorites...Yumss..... Macam2 laa dari Japanese Food, Western, Arab, Malay and macam2 lagik laa.....Ais Krim, ABC, macam2 minuman boleh jumpa..... Then, macam2 jenis KERABU.... Ada COLD prawn, oyster, ketam dan varities of Salad.... Kalo nak tunggu smp abis waktu tutup kedai pun boleh...... Sambil makan, di iringi dengan persembahan GHAZAL. Memandangkan tempat kami amat PRIVACY and rileks (bahagian Japanese, Western and Indian Food) soo kami tak dapat mendengar lagu2 Ghazal yg di mainkan (yg tuh kat MAIN HALL - tempat orang2 UMNO duduk)..... 


Anak2 seronok makan bermacam-macam jenis PASTA and PIZZA...Makan AIS KRIM and ABC..... Ibu ngan Babah? Tah laa tahun nie kami tak lalu sangat nk makan.......Babah pun sama.....Makan setakat alas perut ajer....Tak laa ENJOY to muchh!!!! Paling penting anak2 HAPPY and jumpa kawan2 dorang...... itu yg penting!!!!


Kalo nak tau aku cuma enjoy satu benda ajer semasa iftar kat sana..... HOT CUPPUCCINO (ehh betul ker spelling?)... Setelah sekian lama x dapat minum KOPI, inilah masanya...... Soo HEAVEN..... Mcm berada di awangan jer bila minum.... Mau aku belasah bercawan-cawan.... 1st time aku jumpa kat HOTEL, HOT CUPPUCCINO yg sangat marbeles!!!! Apa lagik, makanan lain langsung aku tak sentuh.....Aku layan minum ajer....hihihihihihi. Not too strong and taste gud....Perghhh memang aku minum bercawan-cawan!


Ada lagik satu minuman yg sedap....Idea baru n boleh cuba dirumah....Roselle Selaseh di campur dengan AIR SODA..... Rasa segar bila di minum......... Resipi baru nih..... Jemu dengan sirap kita ganti lak minum ROSELLE kan......


Thursday, August 9, 2012

Persiapan Hari Raya 2012


As salam semua.... 

Amacam puasa? Alhamdulillah everything OK for us.... Cuma aku tak tahu laa.... Bulan Puasa nie selalu MENGANTUK.... Especially lepas berbuka....Subhanallah..... Kalau aku terbaring jerk terus lelap sampai esok pagi.... Bahaya sungguh... Sometimes kat ofis lak during lunch time, aku pun boleh terlelap...Mungkin penat kot...Terkejar sana sini setiap hari and also not to forget kena masak & prepare bukak posa........Takpe takpe selalu ingat PAHALA yg Allah s.w.t. beri teramatlah besar utk WANITA yg menjaga makan minum SUAMI + ANAK2 dalam bulan RAMADHAN ini.......


Kalau tengok tajuk kat atas tuh, korang camana? Dah siap tak persiapan RAYA? Pagi tadi lepas SAHUR, sempat laa tengok and AUDIT balik baju anak2..... Cukup tak? Or still ada yg kurang.....Hmmmm Alhamdulillah nampaknya semua sama banyak....Kena laa sama ADIL...... Kalau kakak beli JEANS baru.....Untuk ADIK pun mesti ada gak.....And for Little Zihah pun kena laa ada JEANS baru gak..... Tapi kan cian Babah ngan IBU takdak beli pape pun..... Cuma IBU ajer yg sempat tempah BAJU KURUNG sedondon ngan anak2. Babah lak pakai baju lama......huhuhuhuhu. Tudung nak match ngan baju pun tak carik lagi...... Butang baju Melayu Babah pun kena beli gak nih.....
Kenapa laa ngan aku nih?????


But hati seorang IBU dan BAPA kan..... Selalu mengutamakan anak2..... Sebab kanak2 laa yg paling gembira bila tiba HARI RAYA!!!! Sooo kita takde takpe but MUST make sure barang2 utk anak2 dah siap sedia! Seronok tau bawak anak2 dara pergi bershopping....... Wahh dah pandai memilih..... Nak kaler tuh...Nak fesyen nih..... Paling susah nak belikan utk Baby Zihah....Pandai betul memilih...... Aku tak laa beli baju mahal2 pun or branded item.... For IBU, most importantly, biar laa anak2 tiap2 hari dapat pakai BAJU BARU....Kalo 5 hari tuh, soo make sure 5 hari dia pakai baju baru....... Sebab seronok tengok dorang GEMBIRA n HAPPY pakai baju baru kan? Comel dan bergaya jer.... Lebih2 lagik cam aku yg ada 3 anak perempuan.....bila dorang cantik, aku pun SUKA...... Teringat pengorbanan MAK n ABAH tiap kali RAYA...Walaupun duit x banyak, tp kami adik beradik mesti ada BAJU BARU.... Tak kisah laa kalau sedondon..... GEMBIRA tak terkata....... Walaupun MAK hanya mampu beli baju kat CHOW KIT, aku tak kisah pun.... SAYANG MAK!!!!
Kalo boleh, Me and Babah nak bg anak2 yg lebih baik dan paling BESH....
Setahun sekali kan?????


From JPO, to BP MALL, to SOGO and lastly, ALAMANDA...... Ok baru complete baju utk dorang.... IBU nih belasah ajer beli BAJU RAYA takde pilih memilih SHOPPING COMPLEX pun.... Mana sempat ajer pegi...... And for sure, next year aku tak mo pegi SOGO...... Ishhh pening laa....... tak larat sungguh meredah lautan MANUSIA....... Even pegi PAGI2 pun dah penuh....But, Honestly, aku mmg suka pi SOGO bila sopping RAYA...... Banyak pilihan.... Paling penting cuci mata kat bahagian pinggan mangkuk.....cadar katil.....Wahhhh dah kuar latest design pinggan mangkuk.....Cadar cantik2...... Tengok ajer tau x beli pun sbb tahun nih takde allocation utk itu semua.....Sooo takpe just tengok ajer nak dapatkan latest updates.... nanti next year aku pi shopping kat Langkawi.....hihihihihihihi. Next year macam tingin nak shopping baju anak2 kat BANDUNG or MANGGA DUA lagik kan? Cewahhh kalo murah rezki apa salahnya!!!!


Kuih Raya?


Kuang kuang kuang.... Tahun nie tak tau laa kenapa IBU malas sangat nak buat kuih raya.....Terasa MALAS yg amat sangat tau..... Niat di hati nak start buat esok..... Malangnya buku resipi I hilang pulak.....Weihhh sapa curik nih hah? Or aku salah letak.....Dunno....Tis morning baru tergerak nak carik buku tuh......OMG kalo hilang abis laa aku..... Mcm mana nak ingat bahan2 nya kan...Dah laa buat setahun sekali...... Nasib baik kedai bahan bakeri kat depan rumah ajer soo takde masalah nak ulang alik. Insya Allah korang doakan laa aku berjaya start buat kuih besok......Or Ahad.... Kalo x mau tahun nih takde kuih raya sbb langsung x order kat sesapa...... Awal2 dah pesan kat Mak Kg. and Mak.......Tahun nie IDA tak sempat nak buatkan Kuih.... hihihihihihi. Tahun nie ada idea baru nak bg utk Mak Kg. and Mak kita pulak......Tunggu ekk nanti aku stori....... And m thinking that sapa2 datang rumah aku nnt...aku nak jamu dengan MUFFIN, CUPCAKES & CAKES ajer kan....Senang citer.......


Kat rumah lak tengah pening nih......Bila nak start kemas rumah.....Really missed my "OLD HOUSE".....Senang ajer nak kemas......Kecik dan comel....Kalo rumah sekarang....OMG jenuh IBU nak kemas......Tulah dulu duk apartment tak suka.......sekarang duk DOUBLE STOREY pun merungut gak...... Syukran.....Kena laa bersyukur atas rezeki yg Allah s.w.t. berikan. Ada hikmah kan? Mungkin Allah s.w.t nak suruh aku lebih RAJIN mengemas ..... Belum campur bab langsir yg nak kena di basuh.....Patutnya early Ramadhan dah kena hantar DRY CLEAN..... tp HARAMMM sampai sekarang pun tak anta lagik...... What's wrong with me ehhh???? I dunno laa..... Please, please, please give back my RAYA MOOD....datang laa....Lagik 1 minggu ajer lagik nak RAYA......Malu laa WEII kalo rumah tak solek cantik2.....Muka dah solek cantik...Macam tuh jugak rumah kan??? 




Sukanyer dapat BAJU RAYA...... dah tak sabar nak pki......


Sunday, August 5, 2012

Coretan Ramadhan......

Comel tak saya???? 

Alhamdulillah..... Genap 17 Ramadhan 1433 Hijrah..... 


Dah masuk 17 hari umat Islam berpuasa hari nih. Nabihah & Najihah pun dah berjaya berpuasa tanpa CUTI sampai laa sekarang. Yeahhh IBU so proud of you gurls..... Tahun nih tak berjanji apa2 pun kat tis two little princess..... Takde pun janji nk bg duit cam dulu..... Cuma tahun nie Babah & Ibu cuma memberi semangat dan mengingatkan anak2 tentang kewajipan kita BERPUASA di bulan Ramadhan..... Yang itu pun USTAZ & USTAZAH dah ajar kat Sekolah KAFA. Soo IBU tahu anak2 IBU lebih pandai pasal bab agama.... Alhamdulillah inilah ganjaran bila kita menghantar anak2 ke sekolah agama. 


Masa zaman aku dulu2, Sekolah Agama tak wujud lagik kat KL..... jeles dan terkilan sbb aku tak dapat bersekolah Agama.....Cam Babah, yang duduk kat Johor, memang merasa bersekolah Agama smp tahap Sekolah Menengah.... IBU? Walaupun tak merasa, tapi alhamdulillah Mak Abah tak pernah mengambil ringan.... Mengaji...Belajar Agama & Fardhu Ain.....semua Abah hantar belajar ngan Ustazah....... Cuma tak FORMAL cam Sekolah Agama. Rasa amat terharu dan bangga bila Nabihah & Najihah pandai bab Agama & belajar Bahasa Arab..... Sedap jerk IBU dengar..... Alhamdulillah..... Insya Allah, IBU berangan nak hantar Kakak & Adik ke Sekolah Menengah Arab satu hari nanti...... 


Berbalik pada citer Ramadhan, mesti IBU, Mak, Mommy kat luar sana dah ketandusan idea nak memasak utk berbuka dan bersahur. Bila dh masuk pertengahan bulan puasa nih, aku pun dah ketandusan idea nak memasak especially part BERSAHUR..... Kalo setiap hari nasik...nasik...nasik.... and nasik utk SAHUR ....... Nabihah dah mula menunjukkan kebosanan nak makan Nasik...... But Najihah cam biasa laa kena makan Nasik..... Tapi kalau nak ikutkan selera ADIK, gamaknya tiap2 hari kena masak SAMBAL...... warna MERAH PEKAT.....and kurang rasa PEDAS...... Mau IBU & BABAH muak nak makan!


Sahur setakat nih alhamdulillah walaupun lambat tapi kami tak pernah MISSED Sahur.... Thanks Mak Kg. sebab every day mesti Mak akan called and make sure kami anak beranak BERSAHUR... Best kan ada MIL yg baik? Syukran Jazilan........ Kami try BERSAHUR makan GARLIC BREAD and CHICKEN MUSHROOM SOUP.... Wei sedap gak....Tapi ADIK cam biasa laa mesti MAKE SURE dia makan NASIK...... Teringat nasihat USTAZ DON DANIYAL akt TV Al-Hijrah.... Dia pesan suruh IBU dan MAK2 memeriahkan SAHUR utk menaikkan semangat anak2 untuk makan....Kalau boleh masak laa CHICKEN CHOP utk SAHUR....Hihihihihihi OK gak kan idea camtu? Boleh2....


Wiken dah 2 minggu kami berbuka kat rumah MAK di Danau Kota...... CIan mak sedih kalo takde anak2 nak berbuka puasa bersama-sama....... Mak kalo masak...dia cakap skit ajer Mak masak....Tapi bila sampai ajer.... MASYA ALLAH....banyak sungguh masa Mak masak pelbagai juadah berbuka.....Penuh MEJA..... Macam2 jenis lauk pauk di masaknya..... Dan kami lak macam2 jenis KUIH MUIH dan AIR yg kami beli...... Memang meriah laa IFTAR kami di rumah MAK!!!!! Last Saturday, sebab special request, aku masakkan LAKSA utk berbuka.... Thanks Ola sebab dah siap2kan bahan utk memasak and to Angah sbb bersusah payah pegi NSK beli barang2 utk memasak! Tahu laa kan kami nih kan BIG FAMILY soo bila dah berkumpul..... penuh rumah MAK sampai kena amik TURN utk makan......



Lepas nih aku nak CITER pasal persiapan RAYA utk anak2.......... SELAMAT BERPUASA SEMUA!!!!!!!!!


Monday, July 30, 2012

Makan....Makan...Makan.......

Masak Lemak Ikan Masin + Nenas, Sayur Chap Chai and Sambal Sardin
Bubur kacang hijau + durian
Nasi lemak & Rendang Ayam

Jumpa gambar-gambar nih dalam my Galaxy Note aku.....  Antara masakan yg aku masak.... Lepas siap, aku hidang dan amik gambar utk kenangan!!!!

Tak sangka kan...... Nampaknya aku memang suka amik gambar masakan sendiri.....Hihihihihihi..... Kebanyakannya aku letak dalam FB...... Sometimes aku dapat good feedback...... And sometimes it's opposite...... Ada orang tak suka laaa...... Ada gak orang yg marah....... But kenapa yek???? Adakah gambar2 sebegini mengganggu hidup anda? Or adakan anda jeles sebab tak masak???? Or anda marah sebab tak pandai masak????


Entah laa sometimes NIAT yg baik selalu di salah ertikan..... Bukan nak menunjuk.... Plss takde pun terdetik hati ini nak berlagak2 di hadapan kawan2..... Maaf kalau ada yg tersinggung...... Sebab tuh sekarang nih aku dah jarang2 hupdate gambar makan2 especially kat FB....... Sebab kalo memberi impak yg NEGATIVE, then lebih baik berdiam diri.....My next project.... Aku nak bukak BLOG pasal masak2.....Pasal FOOD.... Nak share RESEPI ngan kawan2.... Insya Allah!!!!!!!


Anyway, memang aku suka masak.......Tiap-tiap hari aku masak....Dapur ibarat Opis kedua aku.....From breakfast till Dinner..... I LOVE COOKING and BAKING soo much... Cuma BAKING sekarang agak SLOW sbb masa tak mengizinkan.......Sincerely, aku suka nak SHARE dengan kawan2...... Ikhlas NIATKU....Itu sahaja...... Tiada NIAT jahat pun.... Bila aku memasak, ia amat MEMBAHAGIAKAN...... Dapat masak utk anak2 dan Somi tersayang....... Kepuasan yg tak terhingga !!!

Sempena Ramadhan ini, aku mintak maaf kalo menyinggung perasaan korang!!!!!!!

Anyway, always remember this, "FOOD FOR LIFE" sooo enjoy while u can......... 



Wednesday, July 25, 2012

Coretan Ramadhan.......

Alhamdulillah..... Dah nak masuk 6 hari umat Islam menunaikan ibadah puasa...... 

Ramadhan jugak laa bulan yg paling sibuk untuk para IBU yg without MAID macam aku nih kan? Memang BUSY, KELAM KABUT, PENAT, LETIH, MENGANTUK....... Tapi sebab Ramadhan adalah bulan ukt kita menambah pahala dan memperbanyakkan ibadah...... Maka semua itu harus di ketepikan demi suami, anak2 dan keluarga...... Sebab tahun nie, aku berazam nak menjadikan RAMADHAN yg terbaik dalam hidupku..... 
Insya Allah!!!!

Jom laa kita bercerita pasal masakan di bulan Ramadhan...... Dulu, aku selalu citer kan pasal MENU BUKAK PUASA ? Ingat tak lagik..... tengok kat sini .Nanti laa ekk, aku senaraikan masakan aku sepanjang bulan Ramadhan nih tapi kali nih tak sempat nak amik gambar (setakat nih) sebab dh abis kena SAPU......... Alhamdulillah, dah banyak percubaan memasak dengan masakan yg jarang aku masak sebelum nih..... So far menjadik dan macam ADIK cakap "DELICOUS"....Tenkiu Najihah...dan sebab Najihah dan Nabihah dan BABAH...IBU bersemangat nak masakkan utk korang semua.... Bukan apa, IBU nak bagi semangat utk anak2 IBU berpuasa! To Kakak and Adik, if your read this, IBU nak pastikan anak2 IBU dapat berbuka PUASA yg sedap2 dan paling penting dari air tangan IBU sendiri..... IBU rasa sangat bersyukur dengan keja sekarang, sempat balik awal dan sempat memasak utk berbuka khas untuk anak2 kesayangan IBU!

Ehh aku sebenarnya nak SHARE komen pasal "PASAR RAMADHAN" or di kenali dengan "P.A.R.A.M"...... Aku suka pegi sebab nak mencari kuih muih yg sangat colourful, very rare or jarang di temui and also air yg bermacam2 jenis dan pilihan and also not to forget "AYAM PERCIK"..... Tapi kan sedih laa sebab summarised from my review, "Tasteless, hambar dan kurang menarik"...... Dulu, macam2 dan pelbagai tapi harga CEKIK DARAH pulak...nasib baik sedapkan? Kat sekitar Bandar Baru Bangi, setakat nie sempat laa aku menjenguk 2 P.A.R.A.M. iaitu di depan Kompleks PKNS Bangi and Jalan Reko..... Kenapa ekk dh tak BESH sangat cam dulu? Harga sewa gerai dh naik ker? Sebab tuh orang yg meniaga makanan SEDAP2 cam dulu dh takde? Bukan apa, aku nie tak laa membeli makanan sangat..... Tapi cuma mencarik kuih muih yg hanya ada masa bulan RAMADHAN cam "KUIH PELITA"..... 

Sedapkan? Nabihah punya favorite..... Then, kalo utk babah lak "SAMBAL GORENG KENTANG"...tak kisah laa campur ikan bilis or tempe janji ada KENTANG.....hihihiihih. Adik lak.... dia cuma suka air yang pelbagai...... Tak kisah laa AIR SOYA, FRESH ORANGE, LAI CI KANG panas or sejuk or etc sbb semua dia bedal ajer........ Sebab ADIK bukak posa mesti nak makan NASIK...... Kemestian utk ADIK...kalo tak, perut dia sakit....GASTRIK.....


Baby Zihah? Hmmm dia tuh suka kacau orang bukak POSA.....Dia bg tau IBU dia puasa kat Little Caliphs, tapi balik rumah dah mintak makanan..... Zihah paling suka makan kuih muih...sama cam kakak paling suka makan Kuih Pelita..... Dia kata sedap.... Bila time bukak posa, dia laa orang yg paling sibuk mintak pinggan or mangkuk sbb nak makan..... Suruh Babah amik itu ini mengalahkan orang yg berpuasa ajer tau.
 
Aku???? Kalo nak tau kuih muih FAVORITE aku...jeng...jeng...jeng..... KUIH LOPES....tapi yang bentuk 3 segi tuh..... Pulut yang di balut dengan daun pisang dan di kukus hingga masak..... Macam kat gambar kat bawah nih....

Thank you Mr. Googled....
Google pics.....Nih rupa asal selepas di kukus....


Yang nih memang akan aku carik masa bulan PUASA..... Wah kalau dapat kuih nih......yg lain tak makan pun takpe..... Nikmatnya tak terkata tau. Semalam, masa singgah di P.A.R.A.M. Jalan Reko, terjumpa plak makcik yg meniaga Kuih Lopes nih.... Ya Allah...ko makbulkan doaku...... Niat di hati nak borong banyak buat bekalan SAHUR tapi tahan...tahan....jangan tamak...nanti hari nih boleh beli lagik. Kita kan jangan membazir or tamak kan.... Tak baik nanti "KUIH TUH MENANGIS: sbb IBU tak abis makan..... "
Nih mutiara kata dari Nazihah"..... Ingat tau nasihat berguna budak kecil nih......

Kuih Lopes VERSION camni 1st time aku jumpa lepas kahwin ngan HUSBEN.... Kat Johor kan, memang orang sana wat KUIH LOPES camni...... Dulu, kat KL yg Mak aku suka beli jenis yg bulat dan pulut yg di rebus.....Lepas itu pakai tutup botol NESCAFE, tekap utk dapatkan bentuk BULAT dan di gaul dengan kelapa.... Yang jenis tuh tak THRILLL bila makan.... Tapi bila 1st time cuba KUIH LOPES 3 segi nih, aku terus JATUH CHINTA...... Masya Allah sedapnya tak terkata...di makan bersama-sama air gula kabung....PERGHHH memang tak cukup satu..... Lepas tuh kan, bila dapat tau Mak MUS (kawan ex-HSBC) yg memang pakar buat KUIH LOPES nih, apa lagik setiap kali teringin nak makan, mesti aku suruh MAK MUS buatkan.........Siap order utk kenduri or else nak makan sendiri......Punya laa aku TAMAK makan sorang2...... Bila pindah kat Bangi nih, susah laa pulak nak order...... Rindu laa!!!!


So, korang dah taukan KUIH FAVORITE aku sekarang...... sememangnya aku berazam nak belajar buat sendiri KUIH LOPES 3 segi nih..... Insya Allah nak berguru dengan org2 lama.... Cuma sampai sekarang tak ketemu GURUnya.......hihihihihihi. So korang, kalo ternampak KUIH LOPES nih, korang ingatlah aku kay........

Tengok gambar nih dah TERLIUR..... Masya Allah....kan kita tengah PUASA nih..... Balik kang aku carik kat P.A.R.A.M.


 Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuh
Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolong Nabi itu menentang musuhnya Fir’aun dan Hamman.










Monday, July 23, 2012

Panorama Indah yang tak dapat di lupakan......

Coral Fishing Resort, Marina Island, Lumut

We've been here for 2 times...... 1st, with my BIG FAMILY somewhere in 2011 and 2nd round with my FAMILY Kg. in May 2012. Maybe dah terlambat nak hupdate di sini tapi since Ramadhan ada banyak waktu kelapangan, so aku BLOGGING gak pasal tempat nih......


Introduced by my BIL, Iman last year and suitable for kaki memancing..... Nampak tak jeti kat depan KABIN yg menghadap laut..... Wah memang kaki pancing sanggup x tido malam semata-mata nak menangkap ikan KERAPU, SIAKAP, SENANGIN dan macam2 jenis ikan yg aku tak pernah makan....... Manakala para isteri or family boleh laa tido atau berkelah di hadapan KABIN sambil menikmati udara yg nyaman dan panorama yang indah sekali...... Walaupun cuaca terik, kami masih boleh berteduh di bawah pokok sambil makan2 dan masak2...... Memang BEST BEST..... sesuai untuk family besar dan BIG macam kami nih......


The BEST part yg di tunggu2.....bila malam menjelang, acara BBQ yg di nanti2 kan........ Part bakar membakar tangkapan ikan laut yg FRESH dan segar......ayam yg sudah di marinate bersama-sama sotong dan udang..... Yang paling penting kami dh siap membawa MARINATED LAMB untuk di BBQ bersama-sama...... PERGHH memang saat2 yg tak dapat di lupakan! Sajian malam itu di sertakan sekali NASI GORENG CINA, COLESLOW, MASHED POTATO, AIR ASAM dan BLACK PEPPER SAUCE........ Apa lagik, jom kita SERBU......(Sorry gambar tak dapat di sertakan sekali sebab takut terliur lak....Makruh tengok gambar makanan....hihihihihi)


Keesokan paginya, kami para isteri dan anak2 dh bersiap sedia utk mandi dan berkelah di Pantai Teluk Batik (kira2 10 minit perjalanan dari tempat kami menginap).... Tak sangka kan rupanya Perak banyak menjanjikan tempat2 menarik selain Pangkor..... Two thumbs UP sebab pantai Teluk Batik nih sesuai utk mandi manda, berkelah dan banyak WATER SPORTS ACTIVITIES...... Sempat laa kami menikmati BOAT RIDE mengelilingi PULAU....... sambil tuh main BANANA BOAT....macam2 laaa......


Memang menarik dan sesuai utk aktiviti seisi keluarga..... Tempat yg selesa dan paling penting banyak aktiviti dapat di lakukan bersama-sama keluarga..... So, CORAL FISHING RESORT....kita jumpa lagik tahun depan....INSYA ALLAH!!!!!!

Sunday, July 22, 2012

Ramadhan Al-Mubarak....

As salam semua....

Rasa sunyi sepi BLOG ini tanpa sebarang POST...... Mood menulis tiba2 datang kembali... Seronok bila melihat kawan2 yg akfit semula BLOGGING setelah sekian lama menyepikan diri. Faham2...masing2 punya banyak hal....sana sini itu ini.... Samalah cam aku nih.... Sibuk memanjang...tah apa yg BUSY sangat pun tak tahu.... YES, of course as a MOM, WIFE, WORKER..... memang satu hari tuh macam tak pernah cukup.....Malas laa nak STORI kat sini....Rasanya orang pun tak mahu dengar dah. Tanggungjawap dan amanah yang di berikan harus di selesaikan dengan penuh tanggungjawap. Begitu juga di rumah..... Anak2 dan sang suami adalah di bawah jagaan sang isteri yang tak pernah susut dan senantiasa harus di penuhi..... Amanah Allah s.w.t. dan tanggungjawab sehingga MATI kelak.......

Hari ini, tanggal 3 Ramadhan 1433 Hijrah...... Alhamdulillah dah masuk 3 hari umat Islam dapat menunaikan Ibadah Puasa..... Sayu & tersangat jeles bila dapat melihat En. Somi dan anak2 menunaikan SOLAT TERAWIH bersama-sama Makcik dan Sepupu di Kg. pada hari pertama berpuasa di Kg. Pt. Jelutong, Batu Pahat...... Suka tak terkata....Insya allah, malam nih jika di izinkannya, hati ini meronta-ronta ingin sama menunaikan TERAWIH bersama-sama anak2 daraku di Masjid Al-Hassanah malam ini....Insya Allah!!!!!

Sambutan 1 Ramadhan kami sambut di Kg. bersama-sama Mak & Abah Kg. Sempat kami BERSAHUR bersama-sama Mak & Abah Kg... From Bangi, kami bertolak ke Kg. dan sampai lebih kurang 4pagi. Tak sangka kan, ramai juga warga KL mahu meraikan bersama-sama keluarga tercinta di Kg. halaman sendiri. Suasana ini dapat di saksikan ketika kami singgah di R&R kerana Babah tidak dapat menahan mengantuk..... Macam ada sambutan dan keramaian....Berdere-deret kereta berhenti sama utk berehat dan melelapkan mata sektika. Sambil tuh, sempat membeli juadah BERSAHUR dan minum sebentar....... Anak2 ku pula sudah lama belayar di dalam kereta....Begitu nyenyak tido tanpa menyedari kemeriahan balik Kg. di sepanjang Highway Utara-Selatan PLUS. Teringat Mak Abah di KL.... Insya Allah, minggu nie kami sekeluarga akan berkunjung ke Danau Kota dan IFTAR bersama-sama Mak & Abah di sana pula.....

Kali ini kedatangan Ramadhan lain pula rasanya..... Berdebar-debar hati menyambut kedatangan bulan mulia ini..... Terasa hati ini ingin mencari keredhaan dan keberkatan Ramadhan kali ini...... Ya Allah...semuga kau makbulkan doaku dan ampunkanlah Dosa-Dosaku...... Semuga Ramdahan kali ini penuh keberkataan dan muliakan kami sekeluarga di sisiMU...... Anak2 adalah golongan yg paling gembira menyambut Ramadhan. Alhamdulillah, Nabihah dan Najihah dapat menunaikan puasa tanpa sebarang masalah. Cuma Najihah selalu merungut lapar dan dahaga.....Susah jugak nak memujuk ADIK utk terus kuat menunaikan Puasa..... Maklumlah selalu mempersoalkan kenapa IBU tak PUASA...hihihihihihihi..... Kenapa IBU boleh makan pd siang hari....... Bukan IBU suka sayang....Tapi betapa ruginya IBU melepaskan NIKMAT dan FADHILAT PUASA Pertama dan Kedua.....

Entah laa kenapa hati ini sangat SYAHDU.......Ramadhan kali ini sangat berlainan..... Semuga aku menemui keindahanNya...... Ramadhan Yaa Ramadhan.....Semuga kami dapat merasai kenikmatanMU dan tidak melepaskanMU begitu sahaja....... AMIN!
Thank you Mr. GOOGLED.....

Wednesday, May 2, 2012

Grand Lexis Water Chalet.......









Luv tis place soo much...In love with it....Share tis picture with you.... Reccomended for honeymoon....hihihihihi

Thursday, April 26, 2012

Surabaya dalam kenangan.......

My ex-HSBC colleagues......


Bila lah kan nak hupdate pasal trippin nih? Entah laa MALAS pun ada.... Nanti laa one fine day aku akan citer pasal trip nih.... Sangat thrill dan mencabar!!!!! Fuihhh tak sangka giler ADVENTEROUS betul laa....... Ingatkan SHOPPING trip....Tetapi sebaliknya......

Satu pagi di Muzium Alam Semulajadi...

Baby soo excited dapat tengok BEAR BEAR....
Seronoknya dapat jalan pagi2 kan????


Lepas hantat IBU pegi kursus at SC, Babah bawak dorang pegi Muzium Semulajadi @ Putrajaya....... Asalnya nak melihat pameran BONSAI (korang tau kan rupa pokok tuh camana kan??? - Kegilaan Hubby aku.....). Kalau kat rumah, kita orang takde tanam langsung pokok berbunga tapi semua pokok yg berdaun sahaja..... Anyway, aku pun bukan peminat pokok2 nih..... Nak menyiram pokok pun payah....Hihihihihi cuma dulu masa zaman menjadik suri rumah, rajin laa jugak menyiram pokok.... Sekarang???? Entah laa sebab Babah ajer yg suka dengan pokok Bonsai......Since dia masih kecik lagik..... Sooo kalo korang nak tengok pelbagai jenis pokok Bonsai, meh ler datang rumah kita orang.......

Back to the stories....Hmmm selain daripada pameran Pokok Bonsai, ada gak pameran Haiwan dan Tumbuhan Semulajadi......Apa lagik, si kecik tuh sangat teruja....Dah lama kott tak pegi ZOO....Last, masa kami pegi KUCHING....Last year....Gambar pun malas nk upload...or aku dah BLOG kat sini???? Entah laa.......

Aku tak joined dorang...Kena berkursus....Tambah ilmu....Maklum lah keja kat new department nih pun masih setahun jagung.....Something yg interesting but challenging gak..... Anyway, I'm still enjoy tis new work....... Tengok laa kalo BOSAN....Mak angkat kaki.......

Tuesday, April 3, 2012

Satu petang santai sambil makan DONUT......

Jemput makan yek semua orang.....
Buruknya Nabihah makan Donut.....
Adik seriyus sungguh makan.....


Suka tengok 3 gurls nie makan.... Padahal masa nih baru lepas makan kat majlis orang kahwin..



I dunno why.... Lapar lagik kot....Kakak dh makan banyak nasik pengantin..... Her favorites food - NASI BERYANI + RENDANG DAGING..... Apa lagik tadi dia dok melantak makan tau masa kat majlis perkahwinan SHIMA kat Kajang..... Then, Adik and Baby makan gak tp sedikit sbb both of them memang kurang suka makan nasik Pengatin.



Kami terus datang sini lepas majlis kahwin since kami almost jadik the last family yg attended - hampir kol 3 gak...hihihihi .
AEON Cheras Selatan for the 3rd time since moved to BANGI utk motif : Beli barang2 dapur + Kasut hitam ( Kakak masuk ACTION SONG)...... Banyak barang2 dapur dh abis soo kena laa TOP-UP cam biasa.... Rindu kot dh lama tak pegi JUSCO kan......


After beli belah, IBU (Me) sebenarnya cam teringin nak minum HAZELNUT LATTE.... kat J-CO pun jadik laa cos COFFEE kat sini quit GOOD.....Plus makan plak ngan DONUT PLAIN....Perghh memang mengancam......


Babah and Me pandang sesama sendiri ajer sbb bebudak nih yg lebih2 makan dan minum..... 1/2 dozen of Donut & Iced Chocolate....Hmm takpe laa bebudak nak membesar kan???????


Friday, March 30, 2012

She is Little Caliphs.....

My Little Khalifah.......

Anak sapa laa nih kan? Comel tak?

Macam MAK MINAH PEGI PASAR nak beli baju warna apa?


Ini laa uniform rasmi Nazihah ke sekolah....She is 4 years old dan sangat suka pegi kindie.....


Still remember that masa 1st day pegi kindie, dia tak nangis but excited.... Then after that, terus melalak tak nak pegi sekolah!!!!!! Hmmmmm my morning day after that becomes soo misrable..... Puas pujuk nak pegi sekolah...pegi sekolah tapi tak nak masuk kelas..... Dia suh TEACHER Ayu ajar dia kat luar..... Since kakak & adik TRANSIT kat KINDIE nih sebelum pegi SKBBB Jalan 2..... dia refuse nak belajar lepas Kakak & Adik balik .....Ikut dorang ke sana ke mari.....Kalo nak tau Nazihah 1st half day belajar and then 1/2 days DAY CARE..... But Kakak & Adik hanya TRANSIT kat KINDIE nih 1 jam sahaja setiap hari utk mandi, salin baju dan makan......Then back to SCHOOL......


Setiap hari bila bangun PAGI....dia dh nangis tak nak pegi sekolah...... Dia cakap nak pegi TASKA lama... Tak nak pegi SEKOLAH kat belakang (which is Little Caliphs)..... Tiap kali sampai depan pagar kindie, dia suh IBU anta sampai masuk dalam kelas..... Suruh tunggu but camana nak duk lama2 DEAR...IBU nak pegi keja.....Nanti BOSS IBU marah!!!! *** WINK WINK cubaan memujuk.....

Sometimes aku tipu kata nak kuar jap amik barang kat keta....tapi aku CABUT.....dengar laa orang melalak kat depan pintu pagar!!!!! Almost everyday, bermula laa EPISOD AIR MATA kat sekolah....Still tak nak masuk KELAS dan belajar tp walaupun duk luar, Teacher kata bila tanya pape, dia boleh menjawap.....TERROR gak laa maksudnya bukan setakat tgk TV but 2 in 1 laa........


Sebulan dia tak nak masuk kelas belajar.....but she's pick up very fast....even duk luar kelas tp dia still wat keja yg Teacher Ayu suruh...... And bila time SOLAT, tis budak ngada-ngada tak nak join kawan2 tp cuma duk kat tangga dan tengok kawan2 solat.... Sebulan jugak laa Kakak & Adik pujuk dia suh masuk kelas.....Sebulan gak laa Nazihah jadik CHIPS MORE....sekejap dalam kelas...sekejap keluar jkelas...... Tapi kan bila kita org solat, dia pandai ikut....tau nak baca ayat apa.....walaupun PELAT......


Ada laa satu hari nih... Masa on the way ke Seksyen 7, nak makan kat RED WOK....masa tuh musim DURIAN.....ada banyak LORI berniaga DURIAN kat tepi jalan..... Mas tuh plak TRAFFIC JAMMED....so keta tak bergerak....
Then terkeluar IDEA SPONTAN.....Aku pun kata,

Aku : "Nanti BABY nak tak jual DURIAN mcm kat luar tuh????".
Zihah : "Baby tak nak"........
Aku : "Kalo Baby tak nak masuk kelas, IBU suruh Baby jual DURIAN kat tepi jalan, nak tak????"
Zihah : "Huwaaaaa" (nangis sambil menggeleng kepala!!!!!)


From that ON, aku bg tahu TEACHER AYU, " Kalo Baby tak nak masuk kelas, Teacher bg tau dia, nanti balik kang IBU nak hantar BABY jual DURIAN kat tepi jalan"...... And u know what????? It WORKS soo WELL.... Nazihah dh start masuk kelas....Start to enjoy every moment of learning!!!!!! Dia dh tak nak kuar2 KELAS lagik.....Join SOLAT....join kawan2 buat xtvt..... And now we can see her rapid IMPROVEMENT..... Sangat IMPRESS sbb Zihah hafaz macam2 SURAH..... Baca DOA setiap kali memulakan sesuatu.....Tersentuh aku bila kat rumah MAK, bila kuar TOILET,  terus baca DOA KELUAR TANDAS.....Sampai NENEK puji Zihah pandai sbb baru masuk 2 bulan pegi sekolah dah pandai baca macam2 DOA!


Walaupun nampak cam TERUK sbb seperti MEMERAS UGUT anak plak suruh JUAL DURIAN, mungkin Zihah takut kalo x pegi KINDIE nanti dia kena meniaga DURIAN kat tepi jalan.......Hihihihiihhihi sooo kawan2 jangan plak TIRU cara aku nie..... mungkin BERKESAN kat Nazihah tp NOT ur anak2 tau!!!!

Plus sekarang baru dapat baju uniform yg sangat COMEL.....hihihihihi SEMANGAT tau my Lil Cuttie Cupcakes nak pegi Little Caliphs tiap2 ari!!!!!!

Baru lepas sessi TEAHCER MEET PARENT.....Teacher Ayu puji dia....... tp aku suruh jangan cakap lagik pasal DURIAN....hahahahahahahaha!!!